lauantai 16. heinäkuuta 2011

Kuvia ilman kameraa - fotogrammi

Selailin koneelta valokuva-arkistojani ja osui silmään viime vuotiset fotogrammi-kokeilut. Tuli kauhea hinku tehdä niitä taas. Tosin tämän hetkinen "tila" ei oikein salli kemikaalien kanssa läträämistä, joten pitänee vain fiilistellä vanhoja.
Tässä suora lainaus wikipediasta:"Fotogrammi on valokuva, jonka valmistamiseen ei ole käytetty kameraa. Esine (tai mikä tahansa asia, joka vaikuttaa valon kulkuun) asetetaan valoherkälle materiaalille, yleensä valokuvapaperille, ja materiaali valotetaan esineen tms. ollessa sen päällä. Kuva muodostuu valoherkälle pinnalle varjokuvana."

Fotogrammivalokuvien historia ulottuu aina 1800-luvulle asti. Tämä ei siis todellakaan ole mikään uusi keksintö. Jo joskus muinoin osattiin valottaa pullossa olevaan hopealiuokseen kuvioita (ihan ilman kameraa), mutta kuvia ei pystytty kiinnittämään, joten kuviot jäivät vain hetken huumaksi.
1920-luvulla fotogrammeja ja itseään teki tunnetuksi valokuvaaja Man Ray, eräs omista suosikeistani.
Ajan hengessä valokuvaajat kuvailivat enemmänkin perinteisiä muotokuvia, mutta Man Ray leikitteli mielenkiintoisella fotogrammitekniikalla ja mm. alastomien naisten kuvilla. Rayn kuvia kutsuttiin nimellä Rayographs. Ja siis tämä taiteilija teki paljon muutakin kuin vain valokuvia ja fotogrammeja...

Tässä joitakin Man Rayn taidonnäytteitä:
A l'heure de l'observatoire, les Amoureux, 1935-38

Untitled Rayograph, 1922

Electricity, 1931















Lisää Man Raysta: http://www.manraytrust.com/

Omat ensimmäiset fotgrammikokeilut tein vajaa vuosi sitten: kotivessassa käyttäen tavallisuudesta poiketen filminkehitettä ja -kiinnitettä kemikaaleina ja hyvin onnistui. Yleensä kemikaaleina käytetään siis paperikehitettä ja -kiinnitettä.
Fotogrammitekniikka vaatii työvälineiksi siis ainoastaan:
Valokuvapaperia
Kehite
Kiinnite
Lamppu
Erilaisia esineitä

Omissa kokeiluissani käytin mm. kasvien lehtiä, huiveja, lasiastioita ja paljon muuta. Kuvien valotukseen käytin wc:n loisteputkivalaisinta, valotusaika muistaakseni n. 10s.










Tulevana talvena pidän todennäköisesti jossain vaiheessa kurssia fotogrammeista Käsityökeskus Sigridissä. Jos olet kiinnostunut, niin tervetuloa mukaan!
Kuvataidekoululla valokuvauksen oppilaat pääsivät viime lukukaudella myös tutustumaan fotogrammien maailmaan. Kuviksen sivuilta löytyy heidän taidonnäytteitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti